
כבר שנים ארוכות שאצלנו במשפחה מדפיסים ומצלמים כל שנה את ההגדה. כך, בצד הנוסח המסורתי אנחנו מוסיפים שירים, קטעי קריאה ומשחקים לילדים.
לרוב מדובר על תוספות. לפעמים גם על חלופות לנוסח המסורתי, מכיוון שההגדה היא בראש וראשונה הצעה לסדר, שיעור לדוגמה ונקודת מוצא. האתגר הגדול הוא הרי לעניין את הילדים, להעביר להם את הסיפור ולחבר בין יציאת מצרים לניסיון שלנו לא להיות משועבדים ולא לשעבד אחרים. כבר שנים ארוכות שאנחנו עוצרים לרגע אחרי "והיא שעמדה" ומספרים את אחד הסיפורים של דור הסבים והסבתות הגדולים שלנו, שיצאו כל אחד מבית העבדים שלנו אל עבר הארץ המובטחת. כבר שנים ארוכות שאנחנו מוסיפים ל"שפוך חמתך" תפילה לשלום.
השנה הזו, אנחנו מציינים את יום ההולדת המאה של סבא שלי עמנואל ז"ל, שחל בפסח. סבא היה איש פלוגת ההנדסה בבריגדה היהודית ומפקדו הראשון של חיל ההנדסה. לפני חודש מצאנו בצרורות המכתבים ששמר מאותה תקופה, את הגדת הסדר ששמשה אותו ואת חייליו בשנת 1945 באיטליה, לקראת סיומה של המלחמה. בתו הבכורה, דודה שלי, נולדה ימים ספורים לפני כן. קראו לה יעל – יחידה עברית לוחמת. סבא שלי ראה אותה בפעם בראשונה בגיל שנה. כמעט לכל משפחה ישראלית יהודית – יש את סיפור יציאת מצרים שלה, ממזרח או ממערב. חבל לוותר עליו סביב שולחן הסדר.
אני מזמין אתכם לעיין בהגדה שלנו שבכוונה תחילה מצורפת כקובץ פתוח. מתאים לכם – אתם מוזמנים להשתמש, להוסיף, או לגרוע. בנוסף – אתם מוזמנים לעיין במדריך שלנו לעורכי ועורכות סדרים באתר התנועה הרפורמית. בצד ההסברים הקצרים והפשוטים – טיפים רבים איך להפוך את האוכל בערב הזה לרקע ולתפאורה.
חג חירות שמח!